Urođeni strah, oboljela lica sa ulica i još neke sitnice

Tanka je linija između adekvatnog upozorenja i apsolutne medijske panike. Društvo u Bosni i Hercegovini nije bilo osobito teško prepasti. Police sa brašnom su postajale sve praznije dok su ruke prosjaka po cijelom gradu, također, i dalje ostajale prazne. Zar je i čovječnost zaražena virusom korona? Panika je rasla kao pšenica, uspješno zalijevana dezinformacijama i vijestima koje su prikladnije loše režiranim horor filmovima. No, ipak, naizgled stroge mjere su sasvim opravdane kada se u obzir uzme nerazvijenost ove države u svim segmentima, a osobito zdravstvu. „Bezazlena“ korona bi BiH teže pala nego kuga. „Bolje spriječiti nego liječiti“ bi se polako moglo uvoditi kao zamjena za frazu „dobar dan“, s obzirom na broj pojavljivanja poslovice po portalima, novinama i vijestima. Dio naroda je ostao vezan okovima straha, dok je drugi dio ostao vezan određenom dozom neodgovornosti.

Mnogi su za kućnu izolaciju bivali vezani tek onda kad bi ih gripa ili viroza silom prikovale za krevet. Korona još nije bila shvaćena ozbiljno, koliko god „neozbiljna“ bila. Novi svjedok neozbiljnog shvaćanja epidemije je srpski doktor Nestorović sa mnogobrojnim „biserima“ poput: „Ovo je najsmješniji virus.“ , „Uskoro će sniženja u Milanu, žene pripremite svoje muževe.“, i gaf njegovog kolege dr. Pelemiša: „Smrtnost je mala, ali za onog 'ko umre, za njega je smrtnost 100 posto.“ No, mjere koje će na snagu stupiti, sudbonosnog 18. marta će u BiH nametnuti drugačiji stil života. Sva mjesta javnog okupljanja poput kafića i restorana bivaju zatvorena, tramvaji postaju pusti, a čaršijom sve više hodaju samo golubovi. Miris kafe kraj radionica neće mirisati još neko vrijeme.

No, postavlja se jasno pitanje, kako se narod, koji je preživio toliko nedaća, uspio tako lako zastrašiti jednog virusa. Odgovor je najvjerovatnije jednostavan - strah od nepoznatog. Osim da ne postoji lijek za virus (još), da napada one starije dobi i slabijeg imuniteta i da simptomi nastupaju tek nakon dvije nedjelje, ne zna se mnogo.

Dodatni strah unosi i činjenica da virus ne bira žrtve čemu su posvjedočile mnoge javne ličnosti. Glumcu Tom Hanks - u je virus korona dijagnosticiran 18. marta. 25. marta virus je potvrđen i britanskom prijestolonasljedniku princu Charlesa - u. Nekoliko dana ranije, COVID – 19 virus, koji je Evropu bacio na koljena, je dijagnosticiran i kod poznatog opernog pjevač, Placido Domingo - a, a 27. marta i kod premijera Velike Britanije Boris-a Johnson – a. Tog dana, broj zaraženih u BiH je iznosio 230, a budućnost BiH, ali i susjednih zemalja je vrlo neizvjesna u svim njenim aspektima, od turizma i ekonomije do obrazovnog sistema i pitanja povratka „normalnom“ načinu života.

0 Comments:

Post a Comment