Ko je ovdje virus?

20/3/2020
Postoji mnogo teorija o novonastaloj situaciji koje kruže po internetu. Jedna od njih je o „namjernom smanjenju populacije“. Ako pogledamo podatke iz prijašnjih godina, populacija užurbano raste. Urbanizacija kao jedan od glavnih procesa tranzicije se dešava svakodnevno, a samim tim se u slabijim državama stanje pogoršava. Afrika, kao najsiromašniji kontinent, trenutno ima 1.225.080.000 stanovnika koje je potrebno prehraniti. Kina ima 1,435 milijardi stanovnika i svakog dana je sve jača.
Možda nije sasvim čudno što je došlo do pojave smrtonosnog virusa. Španska gripa je bila pandemija gripe koja je 1918. godine odnijela između 50 i 100 miliona života širom svijeta. Prva pandemija kolere (1817.– '24.), poznata i kao prva azijska pandemija kolere ili azijska kolera, usmrtila je u Bangkoku oko 30.000 ljudi. 1720. godine u francuski grad Marseille stigla je velika kuga koja je ubila ukupno 100.000 ljudi.
Postoji mnogo teorija zavjere koje govore da je ovo još jedan od pokušaja smanjenja broja stanovnika. U razmaku od 100 godina se dešavaju svjetske pandemije koje ostavljaju i velik trag. Da li je i Korona jedan od njih?

21/3/2020
Koliko god ovaj virus bio loš za čovječanstvo, toliko je i dobar za čitavu planetu. Desetljećima planeta Zemlja biva glavna žrtva čitavog čovječanstva i sada je, možda, došlo vrijeme za nešto što se naziva karmom. Delfini i ribe se vraćaju nakon iznimno dugog vremena u područja rijeka Venecije, u Kini ptice lete nebom, a smoga i magle kao da nije ni bilo. Možda planeta uzima predah od nas.
Možda smo mi ustvari virus?

0 Comments:

Post a Comment