Sarajevu i svijetu

21. mart, kultura je u Sarajevu, za vrijeme rata, mnogi će se usuditi reći, prosperirala ali i sada živi, što nije radnja koju mnoge institucije vrše u ovom trenutku. Narodno pozorište Sarajevo i Kamerni teatar 55 vrše livestream-ove svojih poznatih predstava poput opere „Hasanaginica“ , drame „Omer i Merima“, te igrane predstave „Ženski turbofolk“. Zajednička poveznica sva tri djela je njihov virtuozni režiser, pokojni Sulejman Kupusović, koji nije dočekao da Sarajevo gleda ovako pustim i žalosnim.


Tužno je da ovakve predstave nazivamo zaboravljenim zbog njihovih tako davnih izvođenja, no sada gledajući pozorište iz jedne treće perspektive, imamo priliku uvjeriti se koliko su nas mnogi ljudi poput Sulejmana Kupusovića, svojim radom zadužili. Sarajevo je nezapamćeno pusto i bez glasa, čak su i golubovi napustili kaldrmu Baščaršije zajedno sa Sarajlijama.


25. marta je virus potvrđen britanskom prestolonasljedniku princu Charlesu, koji sa svojih 71 godinu spada u rizičnu skupinu po dobnoj kategorizaciji. Nekoliko dana ranije poznatom opernom pjevaču Placido-u Domingo, jednom od dva živa člana slavna tri tenora, koja su još činili Jose Carreras i pokojni, neponovljivi Luciano Pavarotti, je dijagnosticiran COVID-19.


27. marta, premijeru Velike Britanije, Borisu Johnson dijagnosticiran je virus, koji je Evropu bacio na koljena. Istog dana papa Franjo je najavio održavanje vanrednog javnog obraćanja „Urbi Et Orbi“ pred praznim Trgom Svetog Petra u Rimu zbog pomenutog virusa. „Urbi Et Orbi“, što je nekoć značilo „Rimu i svijetu“ kada je Rim bio centar tog svijeta, predstavlja javno obraćanje pape koje se odvija samo za dva najveća katolička blagdana: Uskrs i Božić. Ovakva obraćanja, su se u prošlosti vršila još samo u najtamnijim trenutcima historije, kada su nastupale velike pandemije.


Bosna i Hercegovina je nešto ranije obustavila korištenje javnog saobraćaja i vršenje religijskih obreda. Vatikan je već najavio da se javno slavljenje mise neće održati po prvi put nakon dužeg vremenskog perioda.


Da li će katoličko stanovništvo u Bosni i Hercegovini ostati bez Uskršnje mise, bez koje nije ostalo ni u mračnijim danima svoje prošlosti?







0 Comments:

Post a Comment